Szájsebészet

Szájsebészet alatt, olyan beavatkozásokat értünk, melyek fogászati, fogszabályozási és szájüregi betegségek szájsebészeti, vagyis műtéti megoldását igénylik. Ide tartozik például egy komplikált foghúzás, betört fog vagy foggyökér eltávolítása és a bölcsességfog eltávolítása is. A foggyökérrezekció (gyökércsonkolás) a fog megmentése érdekében, a cisztaműtétek, az arcüreg megnyílását követő arcüregzárás, valamint a csontpótló műtétek és az implantáció szintén szájsebészeti beavatkozást igényelnek. Ezeket a beavatkozásokat megfelelő műszerezettség és sterilitás mellett szakszerűen kell végezni törekedve a lehető legkisebb roncsolásra a későbbi pótlást igénylő beavatkozások sikere érdekében.

Fogászati rendelőnkben a szájsebészet beavatkozásokat specialistáink nagy gyakorlattal, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen, ambulánsan végezik. Amennyiben lehetséges fogágymegtartásra törekszünk, mert a későbbi fogpótlási munkák szempontjából nagyon fontos a megtartott saját csontállomány! 

 

Rendelőnkben a következő beavatkozásokra van lehetőség:

•    foghúzás, betört fog és foggyökér eltávolítása
•    bölcsességfog eltávolítása 
•    gyökércsúcs rezekció vagyis csonkolás
•    fogászati ciszta műtétek
•    az arcüreg zárása, sinus lift, csontpótlás és fogbeültetés (implantáció)  


Foghúzás, betört fog és foggyökér eltávolítása

A fogeltávolítás a fognak a fogmederből történő eltávolítását jelenti.
A betört fog vagy foggyökerek eltávolítása egy már korábban más intézményben történt sikertelen fogeltávolítási kísérlet megoldása, melyet nagy gyakorlattal végzünk.
Bölcsességfog eltávolítását gondos állapotfelmérés után végezzük.

A foghúzás nem minden esetben gyors és egyszerű beavatkozás, mikor csak megfogjuk a fogat egy fogóval és már kinn is van! Gyakran tapasztaljuk, hogy a fog koronája letört,de a gyökér bennmaradt, máskor a fog íny alatt vagy a csontban van és nem tört elő, de rossz helyzetben van.  Ezek komplikált esetek, melyek megoldására gyakorlott szakorvost keressünk.

 

Mikor kell még kihúzni egy fogat?
        

  1. Azokat a fogakat, amelyeknek nem lehet restaurálni a koronai részét, illetve a  megmaradt  foggyökér nem használható fogpótlás alapjaként, el kell távolítani.
  2. Olyan fogínysorvadásos fogakat, amelyek III. fokú mobilitásuak és inkább hátráltatják a rágást, mint segítik azt el kell távolítani.
  3. Fogszabályozási megfontolásból is végzünk foghúzást, amikor a torlódott fogak közül kell  eltávolítani fogat azért, hogy sorba helyezhetőek legyenek a megmaradt egészséges fogak.
  4. Fogpótlás elkészítésének akadályozása esetén olyan egyedülálló fogakat kell kihúzni (pl egyedülálló kismetsző) amelyek gátolják a készítendő protetikai megoldás megfelelő stabilitását.
  5. Szájsebészeti-csonthártya gyulladást, csontelhalást okozó vagy krónikus arcüreg gyulladást fenntartó fogakat szükségszerűen el kell távolítani. Állcsont törés esetén a törésvonalban levő fog sem megtartható.
  6. Fogászati gócot okozó fogat, ha a foggyökércsonkolás nem megoldható szintén el kell távolítani megelőzve vagy csökkentve az endocarditis, rheumás megbetegedés és a glomerulonephritis kialakulását vagy tovább fejlődését.
  7. Gyermekfogászati ellátásban szintén vannak helyzetek amikor komoly mérlegelés után foghúzás mellett dönthetünk. Pl.mozgó tejfogak esetén ahol a maradandó fog már megjelent, sérült vagy esetleg súlyos tejfogszuvasodás esetén választhatjuk ezt a megoldást.

 

Rendelőnk orvosai elhivatottak a fogmegtartást illetően,de vannak helyzetek, amikor a húzás elkerülhetetlen. Ezeket a helyzeteket igyekszük a lehető legkényelmesebben félelem, és fájdalommentesen orvosolni.

 

Bölcsességfog eltávolítása


A foghúzás, a fog fogóval történő eltávolítása. Ha ez nem kivitelezhető a fog feltárására van szükség, mely már szájsebészeti feladat. A betört fog vagy foggyökér, az íny alatt vagy csontban maradt fog eltávolítása nem egyszerű húzás, hanem feltárást igénylő szájsebészeti feladat.

Leggyakrabban a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítására van szükség. Miért? Mert a fogsorunk utolsó fogáról van szó, mely gyakran helyhiány miatt, vagy rendellenes helyzetéből adódóan nem tud áttörni a helyére. Sajnos a részlegesen áttört bölcsességfogak felett az íny idővel begyullad, rendkívül feszes és fájdalmas lesz megnehezítve a fogtisztítást, rágást, étkezést.

Ugyanakkor a rendellenes helyzetű pl.ferde vagy fekvő bölcsességfogak előbújásuk során gyakran nyomják és torlasztják a fogsor többi, előtte lévő egészséges fogát. Így ezek elmozdulnak a helyükről és torlódni kezdenek. Kezdetben ez csak esztétikai hátrányt jelent, de a későbbiekben megnehezíti a fogköztisztítást, mely fogszuvasodást és akár fogvesztést eredményezhet.

Ne feledkezzünk meg korunk modern fogpótlási eljárásáról a fogbeültetésről sem. A fogak sebészi eltávolítása akkor is ajánlott, ha a későbbiekben implantációt tervezünk, mert a fog körüli csontszövetet a szájsebész ennek tükrében úgymond "megmenti" elősegítve így a gyorsabb gyógyulást és a biztosabb rögzülését a beültett fognak.

Láthatjuk tehát, hogy a bölcsességfogak eltávolítása többféle fogászati következményt megelőz, mégis nagyon pontos kivizsgálást nélkülöz!

Fogszabályozás előtt gondosan fel kell mérni és rendezni a torlódás okát. Bölcsességfog eltávolítása előtt panoráma röntgenfelvétel alapján meg kell határozni a fog pontos helyzetét és a környző képletekhez (pl. ideghez) való viszonát. Bölcsességfog eltávolítás előtt a beteg általános állapotától függően egyéb belgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet (labor, vérzési és véralvadási paraméterek, EKG, stb) a vérzés és más műtét közbeni komplikációk megelőzése érdekében.

A bölcsességfog eltávolítása szakavatott kezekben, kivizsgálás után ajánlott.

 


Gyökércsúcs rezekció vagy csonkolás


Olyan szájsebészeti beavatkozás, amelynek során direkt kontroll alatt, ínylebeny és csontfurat elkészítése után az érintett fog csúcsát és a körülötte levő gyulladt, fertőzött szövetet eltávolítjuk. A beavatkozásra akkor van szükség, ha a gyökérkezelés nem kivitelezhető vagy nem vezetett eredményre mégis szeretnénk megtartani a fogat.


Ez a módszer általában egygyökerű fogaknál javallt, több gyökerű fogak esetén, ha az arc vagy ajak felöli gyökér érintett kivitelezhető, egyéb helyzetekben nehezen hozzáférhető a kezelendő terület.

A gyökércsúcsrezekció előtt röntgenfelvétel készül, melyen pontosítható a gyulladás mérete és helyzete valamint környezetéhez való viszonya. Lehetőleg az akut gyulladás elmúlásával történjen a beavatkozás, melyet gondos belgyógyászati kivizsgálás és szükség szerinti kezelés előzzön meg.

A gyökércsúcs csonkolás egy fogmegmentő szájsebészeti beavatkozás, melynek hosszadalmas lehet a gyógyulása és néha bizonytalan a kimenetele, de megéri, ha megmenthetünk vele egy fogat!


A fogászati ciszta eltávolítása


A fogciszta egy fallal körülvett, általában folyadékot tartalmazó elváltozás a fog körül vagy az állcsontban. Sokszor fájdalmatlan és gyakran mellékesen veszik észre röntgenfelvétel készítése után. Fájdalmatlansága ellenére sok gondot okozhat, mert mindig növekedést mutat és roncsolja a környező szöveteket és gyakorlatilag elpusztítja azokat.

A felismert cisztáktól nem kell megijedni, nem rosszindulatú szövetszaporulatról vagyis daganatról van szó, de viselkedésével, növekedésével sok kárt okozó elválzozásról, melyet felfedezése után el kell távolítani. A ciszták megnyitása műtéti feltárást igényel, szájsebészeti feladat.


Az arcüreg zárása, sinus lift, csontpótlás és implantáció


Az arcüreg zárása egy olyan szájsebészeti műtét, melyre akkor lehet szükség, ha az arcüreg közelében lévő fog húzása során vagy implantáció alatt az arcüreg megnyílik.

A sinus lift az arcüreg megemelését jelenti. A felső állcsontban levő fogak gyökerei benyúlhatnak az arcüreg felé, melyek elvesztésével jelentős csonthiány is kialakul. Ennek abban az esetben van jelentősége, ha itt később fogbeültetést szeretnénk végezni. A hiányzó csontot a nyálkahártya megemelésével vagyis sinus lifttel felemeljük és alá csontpótló anyagot teszünk. Ez a sebészi eljárás a csontpótlás. A csonthiány mértékétől függően az implantáció történhet egy ülésben a csontpótlással (kis hiány esetén) vagy egy következő ülésben (nagy csonthiány esetén), ami akár fél év csontosodási időt is jelenthet. A sinus lift és a csontpótlás egy nagyszerű lehetőség az implantátum beültetésére és a rögzített fogpótlás kivitelezésére. A műtét a szájüreg felőli megnyitással történik, helyi érzéstelenítésben. A beavatkozást követően előfordulhat fájdalom, mely megfelelő védelemben minimalizálható, de szükség van arra, hogy betegeink betartsák az orvosi utókezelési utasításokat, ezzel elősegítsék a gyulladásmentes és gyors gyógyulást. Csontpótlás természetesen nem csak az arcüreg megemeléséhez kötötten történhet, hanem penge vékony csont vagy roncsoló foghúzást követő csonthiány esetében bármely régióban. Sajnos gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a betegek sokáig halogatják a fogbeültetést és a foghiányok helyén a csontállomány felszívódik. Előzzük meg ezt a helyzetet és pótoljuk időben hiányzó fogainkat.


A fogászati implantáció a modern fogorvoslás módszerei közé tartozik, mely jó lehetőséget biztosít rögzített fogpótlások készítésére olyan esetekben is, amikor más módszer már nem alkalmazható. Alkalmazásával elkerülhetővé válnak a kivehető fogpótlások.
A beültetett műgyökér (implantátum) anyaga titán, melyet a szervezet könnyen befogad. A beültetések akár egész életen át betölthetik rágási és esztétikai funkciójukat.

A rendelőnk által használt fogászati implantátumok nagy múlttal rendelkező Európai gyártók termékei. Az implantáció kérdéseiről, lehetőségeiről, menetéről, a gyártókról és magukról az implantátumokról részletesen olvashat honlapunkon az implantátumok menüpontban valamint a Pitt Easy implantátumok, a Schütz implantátunok illetve a Nobel Biocare implantátumok címszavakra kattintva.
Arandent Online időpontfoglalás