Gyökérkezelés

A fog egy élő szövet, melynek nemcsak saját vérkeringése és anyagcseréje van, hanem idegszálakat is tartalmaz. Az ér és idegképletek a fog belsejében futnak és különféle behatások (pl.szuvasodás, ütés, törés) hatására begyulladhatnak.

A fogbélgyulladás általában erős fájdalommal jár és az élő szöveteket elpusztítja. A fájdalom megszüntetése érdekében gyökérkezelésre van szükség, így megtartható a fog és nem kell kihúzni.

A gyökérkezelés alatt a fogbél űr fogorvos által végzett ellátását értjük, ilyenkor feltárjuk a gyökércsatornát, eltávolítjuk a fogbelet vagy ennek maradványait, mechanikailag kitisztítjuk  majd hermetikusan letömjük. Ez az eljárás a  fog megtartásának egyetlen módját képviseli  amennyiben elhalt vagy visszafordíthatatlan gyulladásban van a fogbél. A kezelés célja a beteg panaszainak csökkentése, megszüntetése illetve a gyulladás tovaterjedésének megakadályozása.

Minden olyan esetben javasolt a gyökérkezelés, amikor a fog gyökere kifejlődött, a fogbél már nem tartható életben és van rá lehetőség, hogy helyes feltárást, tisztítást és gyökértömést készítsünk.

 

Milyen esetekben indokolt?

  • Ha a fogbél gyulladása nem visszafordítható.
  • Ha a fogbél elhalt.
  • Ha a fogpótlás készítésekor a preparált fog megnyílik a fogbél irányában.
  • Sérülés esetén, amikor a fogbél is érintett.

 

Mikor nem lehet gyökérkezelést végezni?

  • Amikor a fog szerkezete nem megfelelő a további kezelések szempontjából.
  • Ha a gyökér hosszában el van repedve.Ha a beteg nem egyezik bele a kezelésbe.
  • Ha gyökércsatorna mechanikailag nem tisztítható lefutása vagy elzáródás miatt.
  • Ha a gyökér körüli kiterjedt csontrész pusztulás van.
  • Amikor a beteg általános állapota vagy a körülmények nem teszik lehetővé a többszörös kezelést igénylő fogászati beavatkozást.

 

Azoknál a betegeknél akik bacteriaemia (a vérben baktériumok jelennek meg) veszélyének vannak kitéve a gyökérkezelést a fogorvos antibiotikum prevencióban végzi. Ismert tény, hogy a gyökérkezelés esetében sokkal kevesebb baktérium kerül a keringésbe, mint foghúzáskor, ezért megfelelő indikációk mellet a fogmegtartó kezelést érdemes elvégezni.

 

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

 A panaszok megbeszélése után megvizsgáljuk a panaszos területet, majd röntgenfelvételt készítünk annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e  a gyökérkezelés vagy más megoldást kell keresnünk. Érzéstelenítjük a fogat és környezetét. Kitisztítjuk és feltárjuk a csatornákat és amennyiben szükséges egy fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő pasztát helyezünk ideiglenesen a fogba, majd lezárjuk azt megakadályozva a további felülfertőződését. Később gyökértöméssel véglegesen zárjuk a fogat, majd röntgen kontrollfelvételt készítünk.

Rendelőnkben a gyökérkezelés elvégzéséhez ma már rutinszerűen használunk egy speciális műszert, mely láthatóvá teszi a gyökércsatorna végét  egy monitoron /Raypex 4/. A készülék szöveti ellenállást mér és a kezelés közben led fényjelzéssel irányítja az orvost, hogy hány milliméter van még a gyökércsatorna végéig. Fogászati kezelőegységünkbe beépítve található egy számítógép vezérelt másik elektromos hosszmeghatározó műszer /Opal Dental Unit/, mely, ha érzékeli a gyökércsatorna végét automatikusan fordított forgásirányúvá váltja a tű mozgását, így nem tud túlmenni a csúcson. A készülék előnye, hogy görbe gyökércsatornák esetén is jól használható. A készülékek precizitásának köszönhető, hogy soha nem lesz túl rövid, vagy túl hosszú/túltömött/ a gyökértömés. 

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy ezen készülékek használatakor nem kell „tűskontroll”röntgenfelvételt készítenünk, mint a hagyományos eljárások alkalmával, elég csupán a kezelés legvégén, amikor nyugtázhatjuk a precíz munkát.

Gyökérkezelés után a fog még néhány napig érzékeny maradhat, mert a kialakult gyulladás a gyökércsúcs körül nem szűnik meg egyik percről a másikra, de fokozatosan panaszmentessé válik.

A gyökérkezelés tehát egy fogmegtartó kezelés annak érdekében, hogy ne kelljen eltávolítani a fogakat. A gyökérkezelés segítségével elkerülhető illetve megszüntethető a fájdalom, ugyanakkor további fertőzéseket, gócbetegséget előzhetünk meg.

A gyökérkezelés által nem veszítjük el saját fogunkat, de a kezelt fog élettelenné válik, így idővel törékennyé válhat. Ennek kivédésére a fogakba nemcsak tömést készíthetünk, hanem koronával is elláthatjuk.

 


Arandent Online időpontfoglalás