Fogászati kérdések

1. Miért válasszanak minket?

Válasz

Mert fiatalok vagyunk és családi vállalkozásunkat annak érdekében alapítottuk, hogy igényes környezetben, barátságos hangulatban, nagy szakmai tapasztalattal gyors és precíz munkával gyógyítsuk Önt. Bármilyen szakmát érintő kérdésben állunk rendelkezésére.

2. Kellemetlen a lehelete?

Válasz

Kényes téma a kellemetlen lehelet. Senki sem kívánja magának,de sokan küzködnek vele. Mi lehet az oka? Mivel többféle oka is lehet egyénileg ki kell vizsgálni a felmerülő lehetőségeket. Egyik ok a szájszárazság, ilyenkor nincs elég mennyiségű nyál a szájban, könnyen kiszárad és az rossz lehetetet eredményez. Másik ok lehet valamilyen gyulladás. Keressünk elsősorban fogászati eredetű gyulladást góckutatással, de ha a fogorvos biztonsággal ki tudja zárni a fogászati eredetű gyulladást, mégis fennáll a rossz lehelet, akkor keresnünk kell, hogy honnan jöhet a bűz beszéd közben. Lehet az arcüregek felől,esetleg időnként ürülő váladékkal, lehet a gyomor vagy a légutak felől érkező, de akár cukorbetegség és egyéb máj vagy vesebetegség miatt is. A dohányzás kifejezetten kellemetlen leheletet eredményez ugyanakkor elszínezi a fogakat. Egyes ételek után múló szájszag jelentkezik.

Mit tehet a szájszag ellen? Mindenképpen forduljon szakemberhez. Először fogorvoshoz a fogászati gócok felkutatása miatt, majd vele konzultálva a további felmerülő okokat kutassák. Addig is mosson gyakran fogat és használjon fogorvosa tanácsára antibakteriális szájöblítőt.

3. Miért érdemes dentálhigiéniás kezelésre járni?

Válasz

Azért, mert a fél évente javasolt dentálhigiéniás kezelés a hosszútávú záloga annak, hogy Ön nem veszíti el a fogait. A kezelés során eltávolítjuk a rossz lehelletet okozó fogkövet és megvédjük az ínyt a fogkő miatt kialakuló gyulladástól. A folyamat során megtaláljuk a kezelések között esetlegesen kialakult elváltozásokat és megoldást javasoluk ezek gyógyítására. A professzionális fogtisztítással Ön elkerüli fogai elszíneződését, a kellemetlen szájszagot, megvédi ínyét a vérzéstől,gyulladástól és fogait az idő előtti kilazulástól és kihullástól.

4. Mitől színeződnek el a fogak?

Válasz

A fogak elszíneződésének többféle oka lehet. Vannak már a fogfejlődés során kialakuló elszíneződések és sávozottság, de egyes gyermekkori antibiotikum szedés és nagy fluorid bevitel miatt is kialakulhat barnás elszíneződés a fogakon. Bizonyos gyógyszerek, sérülések és a gyökérkezelés idővel szintén fogelszíneződést eredményez. Mégis leggyakoribb a fogfelszínre rakódott lepedék és fogkő, a dohányzás valamint ételeinkből (kávé,tea, cóla, vörösbor stb..) származó pigmentszemcsék lerakódása a fogban.

Mit tegyen, hogy megőrizze fogai fehérségét? Mosson rendszeresen napi 2x3 percig fogat. Válasszon megfelelő minőségű fogkefét, fogkrémet és dentálhigiénikusa tanácsának megfelelő fogselymet, szájvizet. Fogkeféjét 3 havonta cserélje le! Járjon legalább fél évente fogkőeltávolításra, mert dentálhigiénikusa azt a fogkövet is el tudja távolítani, amit Ön otthonában nem! Szokjon le a dohányzásról és lehetőleg kerülje a fogelszíneződést okozó ételeket. Ha mégis elszíneződtek fogai bátran végeztessen szakszerű kezekben fogfehérítést !

5. Hogyan működik a fogfehérítés?

Válasz

A korszerű fogfehérítő anyagok szerepe, hogy a megfelelő hatásmechanizmussal feloldják a fogakba rakódott pigmentszemcséket, elszíneződéseket. Azon félelmek, hogy a fogzománcot is feloldja alaptalanok. Sőt, a modern anyagok már fluoridot is tartalmaznak, melyek a zománc visszaalakulását, megerősödését segítik. Tehát a szakszerű kezekben végzett rendelői fogfehérítés biztonságos eljárás. A fehérítés utáni színváltozás a fehérített fogtól függ, egy vagy jóval több színt fehéredik a színskálán. Tartóssága hónapokban vagy akár években is mérhető, de ehhez megfelelő szájhigiéniára, rendszeres fogápolásra és az elszíneződésért felelős dohányzás és bizonyos ételek elkerülésére van szükség.

6. Miért érdemes kicserélni a régi amalgám töméseket?

Válasz

Azért, mert a régi amalgám tömések kis mennyiseégben higanyt tartalmaznak és sötét színük miatt nem túl esztétikusak. A modern tömőanyagok kizárólag testbarát klinikailag tesztelt összetevőkből állnak és rendkívül esztétikusak. Cseréjük során ellenőrizzük fogazatát és tartósabb védelmet biztosítunk.

7. Mi a teendő a bölcsességfogammal?

Válasz

A bölcsességfog sok baj okozója lehet, ha azonban rendben kibújt és semmiféle gondot nem okoz, akkor nem kell kihúzni.

Mik lehetnek a problémák?

Sok esetben a helyhiány miatt a bölcsességfogak nem tudnak kitörni, megmarad ellenben a kinövési tendencia. Ennek révén a fogazat torlódik, az egész fogazat a középvonal felé való elmozdulását okozza. Ezen kívül az áttörésben visszamaradt fog az őt körülvevő ún. fogzacskó révén állcsontcyszta képződést is előidézheti. A részben áttört bölcsességfog a fogazat torlódásán kívül igen súlyos gyulladáshoz is vezethet, mert a fog és az íny között megtelepedett ételmaradék a gyulladást előidéző baktériumok táptalajaként szerepel. A kialakult gyulladás fájdalomhoz és kellemetlen szájszaghoz vezet. A kialakult problémákat a bölcsességfogak eltávolításával lehet orvosolni.

8. Mi az implantátum?

Válasz

Az implantátum a modern kor vívmánya, mely egy olyan speciális protézis, mely tökéletes fopgpótlást tesz lehetővé, ezáltal szükségtelenné teszi a hagyományos kivehető protézisek használatát.

Bizonyára mindenki emlékszik nagyszüleink pohárba tett kivehető fogpótlására. Az implantátumokkal ennek búcsút inthetünk és biztonságos rágást ajándékozhatunk betegeinknek.

9. Fájdalmasak a kezelések?

Válasz

Nem. Félelmének elhárítása érdekében előbb megbeszéljük a teendőket és megnyugtatjuk pácienseinket. A beavatkozások helyi érzéstelenítésben Lidocain spray után beadott injekció mellett zajlik, melyet lassan adunk be, hogy ne feszítsen.


Arandent Online időpontfoglalás