Gyerekfogászat

A  fogászati megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni.Gyermekeink fogai eredendően egészségesek és az, hogy mi lesz ezeknek az ép fogaknak a sorsa a későbbiekben elsősorban a szülők felelőssége. A szülők mutatják meg saját példájukkal gyermekeiknek a fogmosást, melyet a kicsik is ki akarnak próbálni, hiszen mindent utánoznak, mindent megtanulnak a növekedésük során. A fogmosás kezdetben csak játék a fogkefével, majd annak rágcsálása, szopogatása. Lassan a napi rendszeresség egyre ügyesebbé teszi a kezüket és megtanulnak helyes példára, helyesen fogat mosni, kialakul az igényes szájápolási technika.

 

Kedves szülők!

Nagyon fontos tehát, hogy jó példával járjunk elől és tanítsuk meg gyermekeinknek a fogmosás minden csínját-bínját.

 
Tudjuk-e mit kell tennünk?

Magyarországon sajnos a fogászati prevenció gyermekcipőben jár. Ez azért van, mert a mi korosztályunk, akik most kisgyerekes szülők vagyunk nem kaptunk megfelelő felvilágosítást gyerekkorunkban. Nem volt barátkozási lehetőség a fogorvossal, ahol csak ismerkedünk és nem történik semmi fájdalmas beavatkozás. Akkor kerültünk fogorvoshoz amikor már fájdalmunk volt és nagyon rossz tapasztalattal jöttünk ki a rendelőből.

Ma már 2-3 éves korban javasolt fogorvoshoz vinni gyermekünket. Ekkor még nincs semmi fogászati probléma, ilyenkor csak ismerkedünk az új helyszínnel, barátkozunk az asszisztensekkel, a fehér ruhás orvosokkal. A gyerekek beülnek a fogorvosi székbe, fel-le lifteznek, beszélgetnek, nagyra tátják a szájukat és a doktorok bekukucskálnak. Nincs fájdalmas kezelés, semmilyen rossz élmény. Ezáltal a gyerek pozitív élményekkel távozik és nem fél a következő találkozástól. A rendszeres kontrollal megelőzhető a rendellenességek kialakulása és nem utolsó sorban ha mégis kialakul az elváltozás a gyerek már ismeri a rendelőt, nem retteg a beavatkozástól, bizalommal érkezik orvosához.

Az a tapasztalatunk, hogy sok szülő úgy érzi bárcsak vele is ilyen barátságosan bántak volna annak idején, akkor nem félne  a fogorvoslásnak még a gondolatától is.

A leggyakrabban alkalmazott megelőző eljárások a lokális fluoridkezelés, melynek során a fluort oldat vagy zselé formájában közvetlenül juttatjuk a fogakra, illetve a barázdazárás.


Barázdazárás:

A folyamat egy fájdalommentes, hatékony, biztonságos módja a gyermekkori   fogszuvasodás megelőzésének. A barázdazárás során a barázdák felszínére  vékony rétegben felviszünk egy anyagot, mely, az örlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és baktériumok bejutását a barázdák mélyére és ez által védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben.

Alkalmazása kiterjed a tej és a maradandó fogakra egyaránt. Legalkalmasabb időpont a 6-9 és a 11-14 év ekkor törnek elő az első és második moláris fogak. A frissen előtört mély barázdákkal rajzolt fogak felszíne  a legalkalmasabb a barázdazárásra.Rendszeres kontrollvizsgálatokon ellenőrizzük a frissen előtört fogak állapotát és szükség esetén indikáljuk a barázdazárást.

 

Miért hasznos a barázdazárás?

Az örlőfogak rágófelszínének barázdái egyedileg változó mélységűek. A barázdák alján gyakran mikroszkópikus méretű repedések találhatóak, melyek kisebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárással kialakított felszínek simák, könnyen tisztíthatóak. A barázdazáró anyag 2-3 évig megtartja védő hatását, biztosítja az alatta levő fogállomány épségét, eddig garantált, ezt követően ki kell cserélni.

 
Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy többFtényezős betegség. Az történik, hogy a fogon a nem megfelelő szájápolás esetén az ételmaradékból kialakul egy réteg, melyben baktériumok telepednek meg.

A baktériumok a szénhidrátokat savakká bontják, melyek feloldják a fogzománcot. Természetesen ismeretesek örökletes tényezők is a fogszuvasodás kialakulásában, de ez nem azt jelenti, hogy megfelelő szájápolással ne lehetne megelőzni a fogaink pusztulását.

 

Mit kell tennünk a megelőzés érdekében?

A legfontosabb a korai ismerkedés a fogorvossal, ahol még gyerekkorban megtanulhatjuk a helyes fogápolást, megelőzzük a félelmek kialakulását. A rendszeres ellenőrzés kivédi a későbbi betegségeket.

A legfontosabb az alapos fogmosás fluoridtartalmú fogkrémmel főétkezések után, lefekvés előtt. Esti fogmosás után ne fogyasszunk sem ételt sem italt. A fogkefe lehetőleg legyen közepes sörtézettségű hagyományos vagy elektromos fogkefe, melyet legalább 3 havonta kicserélünk, hiszen az elhajló sörték nem tudják megfelelően tisztítani a fogközöket, de roncsolják az ínyt.

 

Milyen a helyes fogmosási technika?

El kell vetnünk a fogak tisztításának vízszintes módszerét, mely nem tesz egyebet, mint bepréseli az ételmaradékokat a fogközökbe. Vízszintes mozdulatokkal egyedül a rágófelszínek tisztítása megengedett.

A függőleges tisztítás hatásossága kétségtelen. Erre vonatkozóan számtalan módszert ajánl a szakirodalom. A lényeg az, hogy a fogtisztítást kezdjük az alsó fogak nyelv felőli részén, mivel itt rakódik le a legtöbb fogkő, így a fogkrém dörzsölő hatása itt érvényesül a legtöményebben.

Folytatjuk az alsó majd felső fogak nyelv felőli oldalával. Ez után következnek a fogak arc felőli felszínei úgy, hogy a fogkefe fejét forgatva a sörtéket bepréseljük a fogközökbe megtisztítva azokat. Végezetül a rágófelszínek jönnek vízszintes mozdulatokkal.

Ügyeljünk a fogközök és a nehezen hozzáférhető részek tisztítására. Ezen részeket fogselyem, interdentális kefe segítségével érhetjük el jobban, használhatunk szájöblítőt vagy fogzuhanyt.

 

Mi a szerepe a táplálkozásnak?

Törekedni kell a megfelelő mennyiségű rágásra. Fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, próbáljunk kevés édességet és szénsavas üdítőt fogyasztani. Ha mégsem elkerülhető, kövesse fogmosás.

 

Mik a preventív fogászat előnyei?

A gondozott, hibátlan fogsor több szempontból nagy jelentőségű.A fogazat elsődleges funkciója a rágás, hiánya esetén nehezített a rágás, a rágatlan falatok emésztése nehezebb.

Fogainknak fontos szerepe van a hangképzésben és a beszédben is.Esztétikiai szerepe is kimagasló, hiszen a jó megjelenéshez, a jó közérzethez az önbecsüléshez elengedhetetlen.

 

A szép, ápolt fogazat igenis megőrizhető és hosszútávon megtartható. Ez magabiztosságot, jó kiállást, biztos fellépést pozitív kisugárzást eredményez. 


Arandent Online időpontfoglalás