Esztétikai fogászat

Mi az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat nem egy különálló fogászati ágazat. Feltételezi a kezelőorvos magas színvonalú szakmai felkészültségét, rátermettségét, profi hozzáállását olyan esetekhez is, melyek nem átlagosak, hanem szakmai kihívást jelentenek.

Az orvos a fogtechnikussal együttműködve a ma elérhető legmodernebb anyaghasználattal, nagy gondossággal, precíz munkával rekonstruálja a fogak természetes formáját, színét, átlátszóságát.

Az esztétikai fogászat tárgykörébe nemcsak a fogfehérítés tartozik tehát, hanem a megelőző dentálhigiéniai kezelés, a barázdazárás, az esztétikus tömések, a héjkerámia, az inlay, az esztétikus fogkoronák, a mozgó fogak rögzítése sőt az implantáció is.

 

Professzionális fogtisztítás és fogfehérítés

Mindig sugározzunk elégedettséget, jókedvet, önbizalmat. Ennek elérésére a magabiztos fellépés érdekében gondoskodjunk fogaink ragyogó tisztaságáról, fehérségéről, leheletünk üdeségéről.

Ezért említhetjük e két beavatkozást együtt is, mert a fogak elszíneződését, a fogkő lerakódását és eltávolítását úgy lehet helyrehozni, hogy minden esetben először egy professzionális fogtisztítást végzünk, majd elvégezhetjük a fogfehérítést.

 

 

Hogyan történik a fogfehérítés?

Az élő fogak fehérítésére két módszer terjedt el.

  1. Az otthon végezhető fogfehérítés /Homebleaching/, melynek során az orvos utasításainak megfelelően jár el a beteg saját otthonában. Ilyenkor a beteg a fogairól készített szilikon sínbe fogfehérítő anyagot tölt és azt éjszakára felhelyezi. A fogak fokozatosan kifehérednek és a fehérség mértéke a viselt napok számávan nő, DE ne akarjunk túl fehér fogakat /overbleaching/, tartsuk be az orvosi utasításokat. Meg kell azonban említenünk,hogy érzékenység és fogínygyulladás előfordulhat így orvosával konzultáljon,ha panasza jelentkezik.
  2. A másik lehetőség a gyorsfehérítés, vagy rendelői fehérítés/Power bleaching vagy In-Office Bleaching/amikor a fogorvosi rendelőben történik a fogfehérítés. Ilyenkor megfelelő izolálás mellett a fogak felszínére felvitt fogfehérítő gél aktiválásához valamilyen plazmativ fényt veszünk igénybe. Az elszíneződés mértékétől függően 1-3 x 10-15 perc alatt egy ülésben végezzük el a fogfehérítést.

Egy óra alatt hófehér lesz a mosolya és eltűnnek az évek alatt lerakódott elszíneződések!

 

 

Káros lehet-e a fogfehérítés?

 

Nem!

Ma már tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a szakszerűen,orvosi ellenőrzés mellett végzett fogfehérítés biztonságos és nem károsítja sem a fogakat/zománc,dentin/, sem az ínyt. Fogfehérítés alatt a hiedelmekkel ellentétben nem marjuk le  a zománcfelszínt,hanem oxidáció révén nyerjük el a kívánt eredményt.A fogak külső felszínén és a mélyben lerakódott pigmenteket világosítjuk ki ,de nem károsodik a fogszövet!


A kezelés alatt és után előfordulhat érzékenység, ez néhány nap alatt elmúlik. Csökkenthetjük az érzékenységet, ha fogfehérítést követően fluoridos kezelést végzünk.

Fontos tudnunk, hogy a kezelést követően 48h időtartamban ne fogyasszunk festékanyagot tartalmazó ételeket, italokat, fűszereket/kávé, tea, bor, cola, curry, paprika, cékla, ne dohányozzunk. Fogainkat ne mossuk színezett fogkrémmel és ne öblögessünk színezett szájvízzel.

 

Barázdazárás

A folyamat egy fájdalommentes, hatékony, biztonságos módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. A barázdazárás során a barázdák felszínére felviszünk vékony rétegben egy anyagot mely, az örlő fogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és baktériumok bejutását a barázdák mélyére és ezáltal védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben. Ha végiggondoljunk magunk vagy családtagjaink foghiányát, általában a 6. hiányzik először, mert nem történt időben barázdazárás és a folyamat mélyebbre terjedt.

 

Esztétikus tömések, inlay, héjkerámia, fogkorona

Folyamatosan arra törekszünk, hogy pácienseink számára kiemelkedő minőségű rekonstrukciókat készítsünk. Egyik megoldás erre az esztétikus fogtömés. Ezek a tömések a fogak színével, formájával, átlátszóságával megegyező tömések, melyek mechanikailag és kémiailag is úgy rögzülnek a foghoz, hogy ne tudjon kialakulni az amalgám tömésekhez hasonlóan másodlagos fogszuvasodás.

Az inlay egy fogtechnikus közreműködésével készült tömés, melyet nagyobb szuvasodás esetén nagyméretű tömések helyett használunk.

A héjkerámia a frontfogak elszíneződésének, kisebb alaki és méretbeli hibájának korrigálására szolgál. Nagy előnye a fogkoronával szemben, hogy sokkal kisebb mennyiségű fogszövet eltávolítása szükséges az előkészítéséhez. A fogról lenyomatot veszünk, majd a fogtechnikus elkészíti a héjat, melyet a fogra ragasztunk.

Ha már nincs más megoldás és fogkoronát kell választanunk, mert a fog anyagában meggyengült, nagy tömést tartalmaz vagy gyökértömött, akkor is arra kell törekednünk, hogy az elkészült korona maximálisan észrevehetetlen legyen. Ez azt jelenti, hogy anyagában, formájában, színében és transzparenciájában a természetest utánozza.

 

Mozgó fogak rögzítése

Magyarországon sajnos igen elterjedtek a fogágybetegségek, mert a nem megfelelő fogápolás, a lepedék, a fogkő áll a fogínygyulladás, majd a kialakuló csontos fogágy elsorvadása mögött. Ez eredményezi a fogak megmozdulását, melyek, ha nem teszünk ellene hamarosan kihullanak.


Ma már lehetőségünk nyílik a mozgó fogak rögzítésére és visszaerősítésére. Az alsó fogak nyelv felőli, míg a felsők arc felőli oldalára egy nagyon erős folyékony tömőanyaggal átitatott szalagot ragasztunk, mely olyan erős, hogy nem engedi mozogni a fogakat.

Természetesen ez a megoldás csak akkor segít, ha visszaállítjuk a megfelelő szájhigiénét és azt huzamosan megtartjuk, melyhez a páciensek közreműködése szükséges. Ezzel a beavatkozással akár évekig is meghosszabbíthatjuk a mozgó fogak élettartamát és megelőzhetjük azok elvesztését.

 

Implantátumok

A mai világban a fogászati implantátumok mindenki számára elérhetőek és a kialakult foghiányok pótlásra kerülhetnek. Ez a megoldás biztosítja egyetlen foghiány pótlását anélkül, hogy a szomszédos fogakat le kellene csiszolni, ugyanakkor több foghiányt is stabilan, biztonsággal pótol.

Nagyszerű megoldás olyan esetekben is amikor teljes fogtalansággal állunk szemben és a beteg kivehető protézist visel.

Reklámokban gyakran látjuk, hogy mennyi kellemetlen helyzetet produkál a váratlanul kimozduló, akár kieső protézis. Erre javasolják a ragasztóanyagokat, melyek valóban rögzítik a protézist, de csak ideiglenesen. Rendkívüli rögzített megoldást jelent ilyen esetekben az implantáció!!!
 

 

A fenti megoldások profi hozzáállást, nagy szakértelmet igényelnek, ugyanakkor nagyszerű kapcsolatot orvos és fogtechnikus között. Rendelőnk arra is lehetőséget biztosít, hogy különleges sávozottságú és színű fogak esetén Ön személyesen válassza ki leendő fogszínét technikusainkkal.


Arandent Online időpontfoglalás