Dentálhigiénia

…Mi is a szájhigiénia? Valahol az igényesség mércéje. 

Kedves Pácienseink,

A tapasztalataink azt bizonyítják, hogy bármilyen fogászati beavatkozás előtt, a dentálhigiéniai tisztítást szükséges elvégeznünk, így a kezelések előtt ez lesz a legelső lépés. Erre szakképzett Dentálhigiénikusaink állnak rendelkezésükre :)

Javasoljuk ennek a kezelésnek,fél évente való ismétlését!

Köszönjük

Arandent team

A dentálhigiénikus első feladata a fogak egészségének megtartása érdekében, a megelőzés.

 

Mik a preventív (megelőzési) fogászat előnyei?

 A gondozott, hibátlan fogsor több szempontból is nagy jelentőséggel bír:

  • A fogazat elsődleges funkciója a rágás, hiányosság esetén nehezített a rágás és az emésztés
  • Fogainknak fontos szerepe van a hangképzésben és a beszédben 
  • Esztétikai szerepe is kimagasló, hiszen a jó megjelenéshez, a jó közérzethez és az önbecsüléshez elengedhetetlen

 
A szép, ápolt fogazat igenis megőrizhető és hosszútávon megtartható, mely biztos fellépést és pozitív kisugárzást eredményez.


A teljes körű fogápoláshoz hozzátartozik, hogy fogselymet és/vagy fogköz tisztító (interdentális) fogkefét is használjunk –ha nem is minden nap-rendszeresen. A fogközökbe a fogkefe sörtéi nem tudnak behatolni, a fogkrémben lévő hatóanyagok pedig nem pótolják azon a területen a mechanikus tisztítást. Itt alakul ki leggyakrabban a szuvasodás, ami rendszeres fogselymezéssel igenis megelőzhető. A tevékenység másik haszna: a fogkőképződés csökkentése. A lepedék, ami a fogközökbe szorul-elmeszesedik a nyál hatására, különös tekintettel alul elöl, ahol a nyelv alatti nyálmirigy bőven locsolja a fogaink felszínét ásványi anyagokat jócskán tartalmazó nyállal. A szájhigiénikusok arra vannak kiképezve, hogy ezeket az eszközöket bemutassák és használatukat megtanítsák.

Második feladatuk: a fogtisztítás.

A fogkő eltávolítás vagy depurálás egy olyan beavatkozás, amely ideális esetben fájdalommentes és viszonylag gyors. A szakember egy gépi műszer segítségével a fogak mentén az íny alól is előbányássza a bujkáló köveket, illetve megtisztít minden fogközt és fogfelszínt. Ha az íny alatt mélyen rejtőzik a lerakódás, akkor kézi műszerekkel is dolgozni kell. Ha mindkét fogív teljesen kész, akkor jöhet a polírozás, ami minden esetben szükségszerű, akkor is, ha csak minimális fogkövet találunk a szájban. 

Kiegészítő eljárás az ún. homokfújás, ami nagy nyomású por-levegő keverékkel távolítja el –főként- az elszíneződéseket pl: nikotin. Adott esetben ínykezelést is végzünk, ha gyulladás áll fenn, és erre vonatkozóan is adunk tanácsokat a pácienseknek.

 

 

A fogkő eltávolítás/depurálás/jelentősége: 

A bakteriális lepedék (plakk) a fogak és az íny felszínén illetve mentén lerakódott vékony réteg, mely alapos fogmosással és helyes technikával eltávolítható. Amennyiben helytelenül vagy rövid ideig tart a mechanikus tisztítás, ínygyulladás és/vagy fogszuvasodás alakul ki.A fogkő eredetét tekintve -a nyálban található ásványi anyagok hatására-elmeszesedett plakk, mely elterjedése szerint lehet supragingivális (amikor az íny fölött a fog koronai részén, a  látható klinikai felszínen helyezkedik e)l és lehet subgingivális, amikor az ínyszél alatt halmozódik fel.

A fogkő szakszerű beavatkozás nélkül nem távolítható el.A fogkő felszíne érdes, így lehetővé teszi újabb lepedékréteg lerakódását, a baktériumok megtapadását, gyors szaporodását és ezáltal gyulladás kialakulását.A fogakon kialakuló lepedék, majd fogkő  mint sárgásbarna elváltozás jelenik meg és  felelős a fogíny vérzéséért, később fogágybetegséget végül pedig a fogíny sorvadását okozza. Hosszú távon a fogak elvesztését kockáztatjuk!

A kezdeti ínygyulladás visszafordítható (reverzibilis) folyamat. A hosszan tartó (krónikus) gyulladás  a mélyebb részekre terjed, érinti a gyökérhártya rostokat, amelyek a fogakat rögzítik, tehát a csont és kötőszöveti rostok is sérülnek ezért az érintett fog vagy fogak megmozdulnak és fájdalmassá válhatnak.

 

 

Dentálhigiéniai beavatkozás:

Konzultáció során a dentálhigiénikus vagy a fogorvos felméri fogai állapotát. Rákszűrést és teljeskörű állapotfelmérést végez, melynek során mind a fogak, mind a fogágy és a nyálkahártya állapotára is fény derül.

Orálkamerával, esetleg egyéb speciális műszerekkel megmutatjuk a pácienseknek a kialakult plakkot és egyéb elváltozásokat. Használhatunk plakkfestő folyadékot vagy rágótablettát is, mely megfesti a plakkban felhalmozódott baktériumokat, így láttatva a kimaradt felszíneket.

Ezt követően felvilágosítjuk a beteget a fogkőeltávolítás=depurálás folyamatáról, a lehetséges következményekről és válaszolunk a felmerült kérdésekre. Az alkalmazott kézi és gépi eszközök nem okoznak károsodásokat a fog szövetében, használatuk szakképzett kezekben biztonságos és hatékony.

A depurálás indikált fogelszíneződés esetén, illetve íny fölötti és/vagy íny alatti fogkövek eltávolítására.

 

 

A kezelés menete:

 

A kezelés három fázisra osztható. 

  1. Ultrahangos gépi műszerrel történik a felrakódott lepedék és elmeszesedett változata: a fogkő eltávolítása. Az íny alatti fogkövek a gépi műszereket kiegészítendő kézi műszerek segítségével távolíthatók el biztonsággal.
  2. A depurálás után a fogfelszíneket szükség esetén egy modern gépi eszközzel - ún. homokfúvásos módszer - Profiflex készülékkel polírozhatjuk, mely nagy nyomáson abrazív szemcséjű bicarbonát port fújva a fog felszínére, víz és levegő elegyével dolgozik és így távolítja el a fog felszínéről a különböző lerakódásokat, elszíneződéseket. Biztonsággal használható az egyébként nehezen megközelíthető behúzódások, barázdák megtisztítására.
  3. A fogkövek maradéktalan eltávolítását a felületek -menthol vagy semleges ízű polírozó pasztával történő- tisztítása zárja. A fogak polírozása történhet kisfejű polírozó kefével, gumiharang segítségével.

A polírozás fontos, mert az egyenetlenségeken hamarabb meg tudnak tapadni a baktériumok, újból tud képződni a plakk és a fogkő.

 

 

Mit érezhetünk depurálás közben, után?

A kezelés alatt némi kellemetlenség tapasztalható, főként amennyiben gyulladásban van az ínyszövet. Az ultrahang rezgése és hangja olyakor zavaró, a páciens rezonálást, zizegést tapasztal. Vízhűtés mellett dolgozunk, így némi „hidegzuhany” is előfordulhat, de az elszívó berendezés alkalmazásával segítünk, hogy egyszerre ne kelljen sokat nyelni.

A fogkő eltávolítását követően a fogak visszanyerik eredeti formájukat, de a nyelvünk számára kisebbnek és hézagosnak tűnhetnek. Ugyanakkor az íny és a fogak érzékenyek lehetnek hidegre és melegre néhány napig.

 

 

Hogyan tovább?

A professzionális fogtisztítást követően a betegek otthonukban törekedjenek maximális fogápolásra. Az egyénileg végzett szájhigiéné a megfelelő technikák elsajátításával fejleszthető, tökéletesíthető, és a kialakított fogkőmentes állapot fenntartható.Dentálhigiénikusunk és fogorvosunk tanácsai szerint végezzünk napi szinten alapos fogápolást, hagyományos illetve elektromos fogkefével és megfelelő fogkrémmel. És most jön az, amiről mélyen hallgat minden fórum: a FOGKÖZTISZTÍTÁS!

A nehezen elérhető helyeket tisztítjuk fogselyemmel vagy interdentális kefével ügyelve arra, hogy ne sértsük meg az ún. interdentális papillát. A szájvizek is divatba jöttek, a gyógyszercégek olyan monopolhelyzetben vannak, hogy szinte lehetetlen választani. Kérje ki tanácsainkat!

Egyedi lehetőség, hogy egy magasan képzett szakemberekből álló csapat személyre szabott tanácsokkal látja el Önt, így megelőzve a betegségeket (pl. szájüregi daganatok) és megkönnyítve a hétköznapokat.

 

Segítünk eligazodni a sokféle termék között és kiválaszthatjuk együtt, mi a legjobb fogai számára!

 

 

Milyen gyakorisággal végezzünk depurálást?

A professzionális fogtisztítás ismétlése 6 havonta javasolt, de a kontroll mindenképpen. Ilyen időtávlatban felmérhető, hogy a kedves páciens hogyan sajátította el a teendőket és hogyan tudja alkalmazni a szájhigiéniás eszközöket. Szervezetünkre sok tényező van hatással, akár csak a táplálkozást véve alapul. Ez folyamatos változást eredményez, mely kihatással van a szájüregre, ezért sokszor a megszokott higiéniát is ki kell egészíteni az évek során.

Európai viszonylatban már kialakult egyes térségekben az a hozzáállás, hogy szájhigiénikushoz is úgy járnak az emberek, mint pl. fodrászhoz. Mindenkinek saját érdeke, hogy ne legyen gyulladt az ínye, szuvasak a fogai és rossz a lehelete. A fogorvoshoz járást nem pótolja, de nagy segítséget nyújt, hisz a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Minden szájüreg szinte egyedi ápolást igényel, ezért is fontos egy szakembert felkeresni és persze ez az évek múlásával folyamatosan változik, így mindig van mit tanulni.

Javasoljuk mindenkinek, hogy vegyen részt professzionális fogtisztításon, mely egybekötve a tanácsadással egy élethosszig tartó alapot ad arra, hogy egészségünket megőrizzük!


Arandent Online időpontfoglalás